Dark Web’te Korunmak İçin Ne Yapılmalı

Bir işletme, ebeveyn veya normal bir web kullanıcısı olsanız da bilgilerinizi ve özel hayatınızı karanlık web'den uzak tutmanız gerekir.

Özel bilgilerinizin kötüye kullanılmasını önlemek istiyorsanız kimlik hırsızlığına dikkat etmeniz çok önemlidir. Her tür kişisel veri, kâr amacıyla çevrimiçi olarak dağıtılabilir. Parolalar, fiziksel adresler, banka hesap numaraları ve sosyal güvenlik numaraları karanlık web’te her zaman dolaşır. Kötü niyetli kişilerin bunları size zarar vermek, mali hırsızlık yapmak ve diğer çevrimiçi hesaplarınızı ihlal etmek için kullanabileceğinin farkında olmalısınız.

Deep Web - Dark Web
Image by Gerd Altmann

Kötü niyetli kişilerin sizi istismar etmesini önlemek için kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma ve antivirüs programları da son derece önemlidir. Dark web, kötü amaçlı yazılım bulaşmış kullanıcılardan elde edilen bilgilerle doludur. Saldırganlar, verilerinizi toplamak için tuş kaydediciler (Keylogger) kullanabilir ve web'in herhangi bir yerinden sisteminize sızabilirler. Kaspersky Security Cloud gibi uç nokta güvenlik programları hem kimlik izleme hem de antivirüs savunmalarını kapsayacak şekilde kapsamlıdır.

Güvenli bir şekilde Dark web'e nasıl erişilir

Dark web'e erişmek için meşru veya geçerli bir ihtiyacınız varsa, kullanmaya başlamadan önce gerçekten güvende olduğunuzdan emin olmanız gerekir.

Dark web'e güvenli erişim için ipuçları

1. Sezginize güvenin. Dark Web’te dolandırılmamak için kendinizi akıllı bir şekilde korumanız gerekir. Söylenen her şeyin ve her hizmetin gerçek olmayacağını da bilmeniz gerekir. Örneğin, kaybetmiş olduğunuz bir mail hesabınızı size geri alacağını ileri süren bir kişi, bunu sadece sizi dolandırmak için yapıyor olabilir, buna çok dikkat etmeniz gerekir. Buna benzer deneyimlerini paylaşan videoları Youtube üzerinde bulmanız mümkün. Büyük ihtimalle böyle bir hizmet için ilk etapta sizden belli bir miktar para talep edeceklerdir, daha sonra başka problemlerin çıktığını iler sürüp ekstra ödeme yapmanızı talep edeceklerdir, ödemeleri yaptıkça bu düzen siz işi bırakana kadar devam edecektir. Böyle bir döngüye düştüğünüzde bilin ki bu hizmet kesinlikle gerçekleşmeyecektir. Bu tip işlerde en doğrusu Elance gibi aracı kurumlarla çalışmaktır. Bazı şeyler size doğru gelmiyor ise hemen uzaklaşmanız gerekir.

2. Çevrimiçi kişiliğinizi gerçek hayattan ayırın. Gerçek kullanıcı adınızı, e-posta adresinizi, gerçek adınızı, şifrenizi ve hatta kredi kartınızı kesinlikle kullanmayın. Gerektiğinde kendiniz için yepyeni tek kullanımlık hesaplar oluşturun. Satın alma işlemlerinizde ön ödemeli, sanal kredi kartları kullanın. Gerçek hayatta kimliğinizi tespit etmek için kullanılacak hiçbir şeyi kullanmayın.

3. Kimlik hırsızlığı ve mali hırsızlıktan koruyan hizmetlerden yararlanın. Artık birçok çevrimiçi güvenlik hizmeti, güvenliğiniz için kimlik koruması sunuyor.

4. Karanlık web’ten kesinlikle dosya indirmeyin. Kanunsuz bölge olarak düşünebileceğimiz dark web’te kötü amaçlı yazılım bulaşma ihtimali çok yüksektir.

5. Mevcut tüm ağ ayarlarında ActiveX, Javascript’i devre dışı bırakın. Bu framework’ler kötü niyetli kişiler tarafından araştırılıp istismar edilmekle ünlüdür. Söz konusu tehditlerle dolu bir web’te dolaştığınızın bilincinde olup tüm risklerden uzak durmanız gerekir.

6. Tüm günlük etkinlikler için yönetici olmayan ikincil bir yerel kullanıcı hesabı kullanın. Çoğu bilgisayardaki yerel hesap, varsayılan olarak tam yönetici izinlerine sahiptir. Çoğu kötü amaçlı yazılım, işlevlerini yürütmek için bunu kullanır. Bu nedenle, kullanımdaki hesabınızın yetkilerini sınırlandırarak istismarın ilerlemesini yavaşlatabilir veya durdurabilirsiniz.

7. Tor yüklü cihazınıza başkalarının erişimini kısıtlayın. Çocuklarınızı veya diğer aile üyelerinizi, hiç kimsenin görmemesi gereken bir şeye rastlama riskiyle karşı karşıya kalmamaları için koruyun. Eğer ilgileniyorsanız Deep Web'i ziyaret edebilirsiniz tabii, ancak çocukların yaklaşmasına kesinlikle izin vermeyin.

8. Dark web'de gezinirken U torrent veya diğer torrent hizmetlerini kullanmayın.

9. Web kameranızı kapatın veya çıkarın.

10. Deep Web'de kimseye güvenmeyin.

11. Deep web’te gerçekten ihtiyacınız varsa bulunun, basit sorgular ve basit web gezintisi için kullanmayın.

12. Yasadışı siteleri ziyaret etmeyin.

İLGİLİ İÇERİKLER

Bunları da beğenebilirsiniz

İşinizi nasıl dönüştürebileceğimiz hakkında konuşalım!
Bizimle iletişime geçin
info@smartmind.com.tr