Yapay Zeka sistemleri günümüzde neler yapabilir? Y-05

Makinelerin güvenilir bir seviyede gerçekleştirebildikleri görevlerin miktarı birkaç yıl öncesine göre çok daha fazladır. Masa oyunları ve kart oyunları oynamak, basit soruları cevaplamak, gazete makalelerinden gerçekleri çıkarmak, karmaşık nesneleri bir araya getirmek, metni bir dilden diğerine çevirmek, konuşmayı tanımak, resimlerdeki birçok türde nesneyi tanımak ve bir arabayı en normal “Sürüş şartları” altına kullanmak, bunlardan en bilenenleridir. Sahte kredi kartı işlemlerini tespit etmek, kredi uygulamalarını değerlendirmek ve karmaşık e-ticaret ihalelerine teklif vermek de dahil olmak üzere Yapay Zeka sistemleri tarafından gerçekleştirilen daha az bilinen işler de vardır. Bir arama motorunun fonksiyonlarının çoğu aslında basit Yapay Zeka uygulamalarıdır.

Yapay zeka günümüzde neler yapabilir?

Image by PIRO4D from Pixabay

Yanlış Bilinenler:

! "Satranç oynamak" gibi bir görev, makineler ve insanlar için aynı görev kapsamındadır: Bu yanıltıcı bir varsayımdır; “birine destek olma” seviyesi makineler için çok daha büyüktür. İnsanlar satranç oynamayı, kuralları duyarak veya okuyarak, izleyerek ve oynayarak öğrenirler. Tipik bir satranç programının ise böyle bir yeteneği yoktur; oyunun tüm kuralları, belirli bir pozisyon için geçerli tüm hareketleri üreten bir algoritma olarak doğrudan makineye programlanır. Makine, oyunun kurallarını bir insanın bildiği gibi "bilmiyor". Son zamanlarda öğrenme takviyesi üzerine yapılan çalışmalar istisnadır: Örneğin, DeepMind'in video oyunlarını oynatma sistemi her oyunu tamamen sıfırdan öğrenir. Ne öğrendiğini gerçek manada bilmiyoruz, ama her oyunun kurallarını öğreniyor gibi görünmektedir.

! Makineler görevleri insanlarla aynı şekilde yapar: Genellikle insanların işleri nasıl yaptıklarını bilmiyoruz, ancak tipik bir Yapay Zeka programının işlemleriyle eşleşmesi pek olası görünmüyor. Örneğin, satranç programları, mevcut tahta durumuna göre gelecek olası hamle dizilerini göz önünde bulundurur ve sonuçları karşılaştırır, oysa ki insanlar elde edilecek olası bir avantajı görürler ve onu elde etmek için gereken hamle dizisini bulmak için geriye doğru çalışırlar.

! Eğer bir makine verilen X görevini yapabiliyorsa, X görevini yapabilen insanların yapabileceği tüm görevleri yapabilir: Makine IQ ile ilgili soruyu dikkate alırsak -makinelerin IQ’su yoktur-; şu anda makineler, insanların kullandıkları anlamda genel amaçlı zekaya sahip değiller, bu yüzden yetenekleri genellikle çok daha sınırlıdır.

Yakın gelecekte Yapay Zeka’nın insan toplumu üzerinde nasıl bir etkisi olacak?

Gelecekte bazı önemli yeniliklerin ortaya çıkması muhtemeldir. Sürücüsüz otomobiller hali hazırda aktif geliştirme ve test aşamasındadır ve bazı şirketler yakın gelecekte ilk teslimatları yapacaklarını vaat etmektedir (Bazı güçlüklerin farkına varan diğer şirketler biraz daha ihtiyatlı davranmaktadır). Bilgisayarlı Görme (Computer Vision) ve Bacaklı Hareketlilik (Legged Locomotion) konularındaki gelişmeler ile yapısız ortamlar için robotlar daha kullanışlı olmaya başladılar. Bu yararlar arasında tarımsal alanlardaki kullanımlar, hizmet düzenlemeleri ve insanlara (özellikle yaşlılar ve halsizler) ev işlerinde yardımcı olmak en öncelikli olarak sayılabilir. Son olarak, makineler dilin kavranmasını geliştirdikçe, arama motorları ve cep telefonlarındaki "kişisel asistanlar" web sayfalarını dizine eklemekten web sayfalarını anlamaya kadar birçok şeyi değiştirecek, soruları cevaplamadaki yeteneklerin kalitatif gelişmelerinde, yeni bilgilerin sentezlenmesi, öneride bulunmada ve noktaları birleştirmede liderlik edecektir. Ayrıca, bilgi karmaşıklığının ve büyüklüğünün insan yeteneklerini zorladığı sistem biyolojisi gibi bilim alanları üzerinde de Yapay Zekanın önemli bir etkisi olabilir.

Güçlü ve Zayıf Yapa Zeka

Image by Bruno Glätsch from Pixabay

Yanlış Bilinenler:

! Robotlar herşeyi "devralmak” üzere: Yapay Zekadaki ilerlemenin büyük çoğunluğu kademeli olarak gerçekleşmektedir ve bilgisayarlar ve robotlar daha kullanışlı hale getirmek için ele alınmaktadır. Her şeye rağmen insan kontrolünün devamlılığı uzun vadede önemlidir.

Yapay zeka ve robotik alanındaki ilerlemeler şu anda insanlar tarafından yapılan işlerin çoğunu elinden alacak mı?

Bazı araştırmalarda - örneğin Frey ve Osborne (2013) - ABD'deki işlerin yarısının yakın gelecekte otomasyona açık olduğu belirtilmiştir; bazı yazarlar da - örneğin, Brynjolfsson ve McAfee (2011) – bu sürecin çoktan başladığını savunmaktadırlar: 2008 ekonomik durgunluğundan sonra tam istihdama dönüşün yavaş olması, verimliliğin artması ve ücretlerin durması arasındaki fark, mesleklerde otomasyon seviyelerinin rutin işlemler kapsamında artmasının birer sonucudur. Yapay zeka ve robotik alanlarındaki ilerlemenin halen devam ettiği düşünülürse, yakın gelecekte daha fazla mesleğin etkileneceği kaçınılmazdır. Bu, ille de büyük bir işsizlik anlamına gelmez, ancak ekonominin yapısında büyük bir değişikliğe yol açabilir; iş ve ücret düzenlemesinde de yeni gereklilikler ve fikirler ortaya çıkarabilir.

Yanlış Bilinenler:

! Robotun yaptığı her iş, insanlar için daha az iş demektir: İş sıfır toplamlı değildir (Zero-sum: Biri kazanırken diğerinin kaybetmesi). Bir robot ekibi tarafından desteklenen bir kişi çok daha üretken olabilir ve dolayısıyla daha çok talep görebilir, robotların yardımı olmadan bir kişinin özel gayretiyle yapılabilecek bir iş ekonomik olarak uygun olmayabilir, bazı işler de yalnız insanla veya yalnız robotla yapılamayabilir. Aynı şekilde, boya fırçalarının ve merdanelerin varlığı boyacıların işine yaramaktadır: Eğer boyama işlemi küçük iğneler vasıtasıyla damla damla uygulanabilseydi, evleri boyamak için boyacılara paramız yetmezdi.

Kaynak: http://people.eecs.berkeley.edu/~russell/temp/q-and-a.html

İLGİLİ İÇERİKLER

Bunları da beğenebilirsiniz

İşinizi nasıl dönüştürebileceğimiz hakkında konuşalım!
Bizimle iletişime geçin
info@smartmind.com.tr